Blog banner GraydonGo - Ondernemen in onzekere tijden

Blog | Ondernemen in onzekere tijden


Ondernemers zullen altijd af te rekenen hebben met factoren waar ze geen vat op hebben. Alleen zijn die vandaag alomtegenwoordig en bijzonder ingrijpend. Ze komen voort uit de slepende pandemie en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, maar ook de klimaatcrisis heeft een grote impact. Hoe kun je je in zulke context wapenen tegen de gevolgen?

Twee jaar nadat het coronavirus de wereld met een pandemie opzadelde, is de mondiale toestand meer onzeker dan ooit. Dat heeft deels te maken met de grote economische gevolgen van deze gezondheidscrisis, deels met het conflict tussen Oekraïne en Rusland. De bevoorrading van bepaalde goederen en grondstoffen komen onder druk te staan, energieprijzen swingen de pan uit. Het zijn maar enkele van de vele gevolgen die zich in tal van sectoren laten voelen. En dan is er ook nog de klimaatcrisis.

Het maakt de uitdaging voor ondernemers er vandaag alleen maar groter op. Onzekerheid drukt immers zijn stempel op de activiteiten en de mate waarin die hinder kunnen ondervinden. Als ondernemer houdt dat je voortdurend op het randje van je stoel. Je weet immers niet welke moeilijkheden of uitdagingen zich morgen zullen voordoen.

Daarom is het zinvol om na te denken over mogelijke manieren om daar mee om te gaan. Wat te doen als de energieprijzen nog sterker stijgen? Hoe kun je voorkomen dat het plotse wegvallen van een toeleverancier jou in de problemen brengt? Wie een plan heeft, weet niet alleen wat te doen in moeilijke omstandigheden. Het zorgt eveneens voor gemoedsrust.

Wees niet te sterk afhankelijk van een enkele leverancier

De huidige toestand komt met een grote mate van onzekerheid voor veel ondernemingen. Hoe zich dat vertaalt op hun continuïteit, is nooit helemaal zeker. Sommige kunnen te maken krijgen met de gevolgen van handelsblokkades of financiële transacties die hinder ondervinden.

Vast staat dat ook de continuïteit van jouw onderneming in het gedrang komt indien zo’n speler te maken krijgt met moeilijkheden terwijl hij voor jouw bedrijf een cruciale leverancier is. Zorg dan ook dat je steeds een beroep doet op meerdere spelers. Zo spreid je het risico en beperk je jouw afhankelijkheid van een enkele leverancier. Wacht er niet mee tot leveringen effectief in het gedrang komen maar anticipeer.

Neem jouw energieverbruik onder de loep

De prijzen op de energiemarkt zijn vandaag onderhevig aan sterke stijgingen. Dat is een gevolg van het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Voor talloze ondernemingen resulteert dat in een forse toename van de kosten. Reden temeer om je energieverbruik nader te bekijken en te onderzoeken of er mogelijkheden zijn om het te beperken of minder prijzige alternatieven te gaan gebruiken. Het hoeft daarom niet om een complete omschakeling te gaan. Zelf deels voor een alternatief kiezen kan al een verschil maken.

Redundantie als oplossing van algehele kostenstijging

Wie zich wil beschermen tegen de verregaande gevolgen van inflatie, doet er goed aan de term redundantie in het achterhoofd te houden. Het komt erop neer dat je dat wat redundant is - overbodig, dus - achterwege laat. Geen overbodige kosten, geen nodeloze aankopen. Besparen waar mogelijk is in dat geval jouw motto als ondernemer. Idealiter slaag je er zelfs in om reserves aan te leggen en je zo te wapenen tegen tegenslagen die niet te voorzien of af te wenden zijn.

Een onderneming met reserves is hoe dan ook beter af. Ze kan tegen een stootje als tegenspoed zich voordoet. Het is vandaag meer dan ooit belangrijk om die weerbaarheid te hebben.

Meer ondernemingen zullen de komende periode failliet gaan

In Nederland neemt het aantal faillissementen al sinds november toe, zo berichtte het NRC begin april. In maart van dit jaar ging het om 160 bedrijven, wat 22% meer was dan in diezelfde periode in 2021. Dat er nu meer bedrijven overkop gaan, is een gevolg van het wegvallen van de coronasteun.

Zelfs als jouw onderneming in goede papieren zit, is het belangrijk om goed op te volgen hoe het gesteld is met de financiële gezondheid van je belangrijkste zakenpartners. Bedrijfsrapporten - ook wel kredietrapporten genoemd - zijn nog steeds de aangewezen tool om daar een heldere kijk op te behouden. Op basis van meerdere analyses en bronnen bieden ze inzicht in hun kredietwaardigheid. Ze helpen je om de juiste keuzes te blijven maken. Niet enkel om bestellingen bij te plaatsen, maar ook om te weten of het betalen van voorschotten een risico vormt.


Gepubliceerd: 6/5/2022