Blog banner - Hoe wapen je je als freelancer tegen inflatie?

Blog | Hoe wapen je je als zzp'er tegen inflatie?


De gevolgen van inflatie sparen niemand. Ook voor een zzp'er kunnen ze een flinke streep door de rekening betekenen. Maar wie doordacht te werk gaat, kan zich toch enigszins wapenen.

Inflatie is niet weg te denken uit de economische actualiteit. Met periodes laat dit verschijnsel zich flink voelen. Inflatie betekent dat je geld minder waard wordt. Het leven wordt duurder. Bedrijven, bijvoorbeeld, gaan meer betalen voor hun grondstoffen, wat betekent dat er minder budget overblijft om te investeren. Daar kan jij als zzp'er de gevolgen van ondervinden als jouw opdrachten wegvallen.

Gelukkig zijn er manieren om je enigszins te wapenen tegen de gevolgen van inflatie. Risicobeperking is in die context een belangrijk begrip.

Liever tien kleine klanten dan één mastodont

Als zzp'er kan het gebeuren dat de hoofdmoot van je opdrachten van een enkele, grote klant komt. Dat klinkt natuurlijk mooi en vaak is het makkelijk werken. Je hoeft je bijvoorbeeld niet telkens opnieuw te bewijzen.

Maar zo’n samenwerking heeft ook een keerzijde: als die klant morgen beslist om met een andere partij in zee te gaan of simpelweg niet langer te willen betalen voor het product of de dienst die jij levert, dan kom je in de problemen. Plots valt een groot deel van je inkomstenstroom weg.

Het is daarom verstandiger om te zorgen dat je meerdere opdrachtgevers hebt. Een enkele partij zou nooit voor meer dan een kwart van je inkomsten mogen zorgen. Als dat aandeel groter is, ben je al te afhankelijk van die ene partij.

Kijk uit voor slechte betalers

Hele grote opdrachten krijgen is mooi. Maar pas als het bedrag dat werd afgesproken op je rekening staat, zijn ze echt een succes. Weet dus met wie je in zee gaat. Een bedrijf met een slechte cashflow of veel openstaande schulden, zit mogelijk in slechte papieren. Als je laattijdig of niet betaald wordt, kan dat jou in de problemen brengen. Zeker als je heel wat tijd gestopt hebt in die ene grote opdracht.

Het is veelzeggend dat die angst om niet betaald te worden bij zzp'ers prominent aanwezig is, zoals al herhaaldelijk uit bevragingen is gebleken.

Het kan daarom interessant zijn om bedrijfsrapporten - ook wel kredietrapporten - op te vragen. Ze geven inzicht in de kredietwaardigheid van een bedrijf. Ze helpen je om onderbouwde en rationele beslissingen te nemen, rond de partijen met wie je samenwerkt, bijvoorbeeld, maar ook omtrent betalingstermijnen.

Verbrand geen bruggen, hou alle opties open

Als een langlopende samenwerking onverwachts eindigt, zorg dan dat dat zonder rancune gebeurt. Zelfs als het een bittere pil is om te slikken. Reageer niet verontwaardigd maar begripvol. Het is nooit uitgesloten dat ze op een later tijdstip opnieuw een beroep moeten doen op iemand met jouw skills. Dan wil je vast dat ze opnieuw bij jou aankloppen, in plaats van een concurrent te benaderen. Verbrand daarom geen bruggen, je zal er alleen maar voordeel bij hebben.

Kijk kritisch naar je vaste kosten en evalueer

Hoe hoger je vaste kosten, hoe meer opdrachten je als zzp'er moet binnenhalen voor je er werkelijk iets aan overhoudt. Huur je een pand dat eigenlijk te groot is? Ga dan op zoek naar iets wat kleiner en dus goedkoper is. Heb je je auto echt nodig of kan je net zo goed het openbaar vervoer gebruiken?

Elke aankoop die je doet en elke kost die je maakt, moet je financieel aankunnen. Hoe meer kosten je hebt, hoe hoger de werkdruk voor jezelf wordt. Schrap daarom kosten die niet noodzakelijk zijn.

Creëer een zo groot mogelijk netwerk

Niet elke zzp'er heeft een even groot talent voor netwerken. Toch heb je er enkel baat bij als je met zoveel mogelijk mensen professioneel contact hebt en onderhoudt. Jij kan net de webdesigner of fotograaf zijn die een ander zoekt. Of die persoon heeft weet van een derde partij die zoekt naar iemand met jouw profiel. Hoe meer mensen jij kent, hoe meer er jou kennen.

Bekijk je netwerk als een vat vol nieuwe kansen en opportuniteiten. Hoe groter dan vat is, des te meer kansen je hebt. Heeft een periode van inflatie nadelige gevolgen voor jou, besef dan dat de sleutel voor de oplossing zich binnen jouw netwerk kan bevinden. Hou daarom contacten in ere.

Laat je bijstaan door een boekhouder

Kritisch kijken naar wat je doet, kan leerzaam zijn. Kijk naar de opdrachten die je hebt en de partijen met wie je samenwerkt. Zit je op de weg waar je op wil zitten?

Evalueer eveneens je financiële plaatje. Een boekhouder die ook een raadgever is, kan je daarbij helpen. Hij kan wijzen op een onevenwicht tussen je inkomsten en je uitgaven. Investeringen kunnen zinvol zijn, maar het kan ook zijn dat het moment niet aangewezen is.

Een boekhouder heeft als objectieve buitenstaander een zicht op het globale plaatje. Dat is altijd een waardevol perspectief.