Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /www/blog/wp-content/themes/enfold/framework/php/function-set-avia-frontend.php on line 536

Wat je moet weten over kredietscores

Kredietscores geven inzicht in de kredietwaardigheid van een bedrijf. 

Met deze scores vergaar je informatie over je (potentiële) klanten om in te schatten of het verstandig is om zaken te (gaan) doen. Zijn de scores matig positief? Dan heb je nu voldoende gegevens om duurzame contractvoorwaarden op te stellen.

De scores komen tot stand uit honderden onafhankelijke bronnen die dagelijks worden geanalyseerd door Graydon, autoriteit in kredietmanagement. De belangrijkste bronnen zijn de Kamer van Koophandel, miljoenen betaalervaringen en gerechtelijke faillissementsuitspraken.

Op onze bedrijfsprofielen geven we 5 verschillende scores:

Financiële reputatie: Dit is een samenvatting van alle bekende financiële informatie van dit bedrijf en geeft snel inzicht of het verstandig is om zaken te doen met dit bedrijf.

Tot welk bedrag veilig zaken doen: Dit wordt ook wel het ‘kredietadvies’ genoemd. Deze score geeft aan tot welk bedrag het bedrijf naar verwachting haar verplichtingen na kan komen. Hiermee geeft de score inzicht tot welk bedrag het verstandig zakendoen is. De score is onder andere afkomstig van informatie van jaarrekeningen en balansinformatie, denk hierbij aan de doorgaans beschikbare liquiditeit van een bedrijf.

Wat is de kans dat ik niet betaald word? Deze score wordt ook wel omschreven als ‘de kans op wanbetaling’. Deze score wordt beïnvloed door het economische klimaat en situatie in de branche. Zo worden bedrijven die recent failliet zijn gegaan vergeleken met andere bedrijven in die branche.

Deze score wordt berekend met geavanceerde statistische modellen op basis van de jaarrekening, het betaalgedrag en demografische kenmerken van het bedrijf (omvang, leeftijd, rechtsvorm). De uitkomst hiervan is een gedetailleerde score, welke is vertaald in een eenvoudige weergave en een inschatting geeft van de kans op wanbetaling binnen 1 jaar.

Betaalgedrag: Dit is het cijfer op een schaal van 0 tot en met 10 welke het betaalgedrag van het bedrijf weergeeft. Dit cijfer is gebaseerd op betaalervaringen van zakenrelaties van dit bedrijf en dient als basis voor het advies over de betaaltermijn (zie hieronder).

Wanneer betaalt dit bedrijf? Ook wel het ‘betaaltermijn’ genoemd. Deze betaalgrafiek geeft inzicht in het betaalgedrag van het bedrijf. Je ziet hoeveel van de facturen op tijd worden betaald (standaard gesteld op 30 dagen) en bij hoeveel procent van de facturen de betaaltermijn wordt overschreden. Een betaaltermijn is dus de overeengekomen tijdsperiode waarbinnen een factuur betaald dient te worden.

Onder alle scores vind je het branche gemiddelde. Hierdoor zie je snel of de score positief is ten opzichte van vergelijkbare bedrijven in de branche.

Heb je meer informatie nodig over onze scores? Neem contact met ons op via 020-225 2789.